Pyszne do pudełka jest… pyszne!

Od dwóch lat praktycznie codziennie „pudełkuję” P. do pracy. Na początku miałam mnóstwo pomysłów, potem przygotowywałam tylko sprawdzone przepisy, ale po jakimś czasie nawet ulubione dania zaczęły nas nudzić. W międzyczasie przerabialiśmy jeszcze zdrowe odżywianie i inne takie tam wymysły, z których zostało nam kilka fajnych nawyków 🙂
Internet to skarbnica wiedzy na temat wszystkiego i bez trudu można znaleźć nowe, ciekawe przepisy. Muszę się Wam jednak przyznać, że jestem starej daty i preferuję książki kucharskie 😀 Bez wahania przyjęłam więc „dary losu” w postaci książki Grażyny Bober-Bruijn „Pyszne do pudełka” 🙂
  
Książka trafiła w mój gust. Po szybkim przejrzeniu wyłapałam kilka przepisów, które KONIECZNIE chcę przetestować – co widać po znacznikach 😀 Potem okazało się, że jest ich jeszcze więcej, ale nie ma sensu zaznaczać co drugiej kartki. 
Pyszne do pudełka podzielone jest na kilka rozdziałów: jajka, zupy, sałatki, curry,ryże,makarony,placki, klopsy, wypieki słodkie, wypieki słone, pasty do chleba i dodatki 🙂 Przepisy są tak różnorodne, że na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. 
W krótkim wstępie omówiony jest cel książki i kilka przydatnych wskazówek, jak to wszystko ogarnąć logistycznie. Jest tu trochę truizmów, ale skoro proste rozwiązania się sprawdzają, to po co sobie życie utrudniać? Przy większości przepisów jest też kilka zdań od autorki – taka dobra rada albo ciekawostka 🙂
Trochę dłuższe wtrącenia są na początku rozdziałów:
Baaardzo podoba mi się sposób, w jaki pisze autorka. Nie stawia się w roli nauczyciela, ale raczej takiej trochę więcej wiedzącej koleżanki 😉 
A teraz przechodzimy do praktyki. Każdego z wypróbowanych przepisów byłam bardzo ciekawa i na żadnym się nie zawiodłam. 
CIASTKA OWSIANO-KOKOSOWE 
Pyszne i zdrowe. A do tego wszystkiego proste: mieszamy płatki owsiane z wiórkami, dodajemy białko z odrobiną cukru i do pieca! 😉 Wychodzą takie „mokre”, ale jak chcemy kruche, to trzymamy je odrobinę dłużej w piekarniku.
SAŁATKA ZIEMNIACZANA
Nasz numer jeden ostatniego miesiąca! Gotowane ziemniaki z podsmażanym boczkiem wymieszane z jogurtem naturalnym, łyżeczką majonezu i natką pietruszki. Może nie jest to super dietetyczne, ale cholernie pyszne! 
SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY Z WIÓRKAMI
W życiu nie pomyślałabym o takim połączeniu! Surówka idealnie nadaje się do azjatyckich potraw 😉
SERNIK W SŁOIKU
P. lubi deserki z galaretką, ale nigdy nie przyszło mi na myśl pakować mu je do pracy. Zrobienie sernika w słoiku, to naprawdę genialne rozwiązanie! Pierwszy raz robiłam domową granolę i się zakochałam <3 


Jak każda książka kucharska, ta też obfituje w piękne zdjęcia. Jadłabym wszytko! I można się nieźle zainspirować ze sposobem na pakowanie tych pyszności do pudełek 😉
I na koniec jeszcze jeden ogromny plus dla książki: NIE jest wydana na papierze kredowym. Uwielbiam takie szorstkie kartki 😉
Pyszne do pudełka to naprawdę fajna pozycja dla wszystkich, którzy chcą urozmaicić sobie posiłki do pracy lub na uczelnię. Większość przepisów jest prosta, niewymagająca ogromu produktów dostępnych tylko w ekskluzywnych delikatesach. Naprawdę szczerze polecam i życzę smacznego! 😉
PS Mam jeszcze książkę „Qmam kaszę”, ale z testowaniem przepisów trochę mi zejdzie, bo z kaszami mam relację przerywaną. Raz je kocham, innym razem nie jestem w stanie tknąć.